środa, 1 lipca 2015

Sos czosnkowy

Sos czosnkowy

Sos czosnkowy jest ulubionym dodatkiem mojej rodziny do frytek i pizzy. Ale nie tylko. Dobry jest do kanapek, grilla, i wszelakich pieczonych mięsiw. Sos można oczywiście modyfikować, można zamiast czosnku dodać koperek, albo odrobinę pieprzu cayenne. 

Składniki:

  • 2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • łyżka ostrej musztardy
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 4 łyżki pikantnego keczupu
  • szczypta wegety (lub po prostu soli)

Sposób przygotowania:

Przeciśnięty czosnek rozgnieść łyżeczką z wegetą (solą). Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę.
Smacznego!!!