wtorek, 28 lipca 2015

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Super alternatywa dla pospolitych mielonych kotletów i bezmięsny obiad. Chrupiące, kalafiorowe kotlety, które są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno, więc mogą stanowić i danie główne i przekąskę. 

Składniki:

  • mały kalafior (bądź połowa dużego)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki kaszy manny
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka białego pieprzu
  • łyżeczka kurkumy
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kalafior umyć i podzielić na małe różyczki. Zagotować wodę z solą, wrzucić kalafior na wrzątek i gotować jakieś 3-4 minuty. Kalafior nie może być rozgotowany. Odcedzić i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć(nie za mocno, pojedyncze małe różyczki muszą być widoczne).
Cebulę i czosnek drobno pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni na łyżce oliwy.
Do kalafiora dodać przesmażoną cebulkę, wbić jajka, wsypać kaszę, bułkę tatą i przyprawy, dokładnie wymieszać. 
Formować mokrymi dłońmi małe kotleciki i smażyć na rumiano.
Smacznego!!!