poniedziałek, 27 lipca 2015

Ryżowe kulki

Ryżowe kulki

Jakiś czas temu mąż zakupił w dobrej mierze krówkopodobne masy...kupił ich dużo za dużo, bo były w dobrej cenie i jak to facet, nie zwrócił uwagi, że są to tylko podróby...Każde ciasto, deser z ową krówkopodobną masą mi nie wychodził, załamana, spoglądałam z rozczarowaniem na piętrzące się w spiżarce puszki, i nie miałam pomysłu do czego by je wykorzystać...
Aż w końcu znalazły swój cel, skończyły swój żywot w szyszkach ryżowych, a raczej w kulkach ryżowych. Wyszło super, udały się kulki, puszki znikają ze spiżarki, a kulki znikają w naszych ustach:)
Banalnie prosty deser, szybki w wykonaniu i baaaardzo pyszny.




Składniki:

  • duże opakowanie ryżu preparowanego (200 g)
  • 2 puszki masy krówkowej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

Przygotować 2 większe rondelki.
Do każdego rondla przełożyć po puszce masy i podgrzać. Do jednego rondelka dodać połamaną gorzką czekoladę, do drugiego - połamaną białą czekoladę, mieszać masy aż do rozpuszczenia czekolad. Zestawić z palników. Pozostawić na 15 minut by lekko ostygły, po czym wsypać po połowie ryżu do każdego rondla i dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić ryż do ostygnięcia. Można wstawić n chwilę do lodówki. Z zimnych mas, ale nie całkowicie zastygniętych formować małe kulki. Pozostawić do wyschnięcia.
Smacznego!!!