piątek, 24 lipca 2015

Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym

Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym

Najlepsze gołąbki robiła moja mama...Moje nie są złe, ale jakoś tak z sentymentem wracam do tamtych gołąbków...Może dlatego, że tamte były podstawione pod nos, a swoje trzeba samemu zrobić :) Powiem szczerze, nie lubię robić gołąbków, ale uwielbiam je jeść. Pociesza mnie tylko to, że gotując cały garnek gołąbków, mam spokój na kilka dni, a jak są goście, to jest to świetne danie do odgrzania.
Dzisiejsze gołąbki zrobione są z młodej kapusty, więc czas ich duszenia był dużo krótszy, oraz z mielonej szynki i ryżu. Najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami posypane koperkiem, ale równie dobrze można je zjeść z pajdą chleba lub bułką.


Składniki:

  • 1 kg zmielonej szynki (każde inne mięso będzie równie dobre)
  • duża kapusta (wielkość oczywiście zależy od tego jak dużo chcecie gołąbków, wielkość kapusty ma również znaczenie przy zwijaniu gołąbków, duża kapusta=duże liście=łatwo zwiniecie gołąbki)
  • szklanka ryżu
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku 
  • łyżka oliwy
  • 1 jajko
  • sól 
  • pieprz
  • kilka liści laurowych
  • kilka zieli angielskich
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • 200 ml śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Gotujemy ryż i studzimy.
Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb. Wkładamy kapustę do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Od momentu zagotowania się wody gotujemy kapustę 10 minut, w połowie gotowania, przewracam kapustę w garnku. aby równomiernie się ugotowała.
Kapustę wyjmujemy z garnka i lekko studzimy. Jeszcze ciepłą, dzielimy na pojedyncze liście. Odrzucamy te najbardziej rozgotowane i te najmniejsze, ze środka.
Cebulę i czosnek drobno kroimy i przesmażamy na łyżce oliwy.
Mięso łączymy z zimnym ryżem, cebulą, czosnkiem, jajkiem, dosmaczamy solą i pieprzem. dokładnie mieszamy ręką.
Na pojedynczy liść kapusty włożyć dużą łyżkę farszu, zawinąć.
Na dno dużego garnka położyć kilka odrzuconych liści. Na nie układać zawinięte gołąbki, robić to dość ściśle.
Na koniec można wszystko przykryć odrzuconymi liśćmi. Zalać gołąbki wodą, tak aby wszystkie gołąbki były pokryte wodą. Wrzucić do garnka liście laurowe, ziele, pieprz, posolić, dodać przecier pomidorowy i dusić na małym ogniu przez około godzinę( jeśli kapusta jest młoda, jeśli jest to późna kapusta, to czas gotowania wydłuży się nawet do 2 godzin). Pod koniec gotowania, dodajemy zahartowaną śmietanę.
Smacznego!!!