wtorek, 23 czerwca 2015

Biszkopt podstawowy

Biszkopt podstawowy

Ten biszkopt zawsze się udaje. Pięknie wyrasta choć nie zawiera proszku do pieczenia, równo-więc dekorowanie tortu będzie bardzo przyjemne, nie opada, nie kruszy się. Z podanej porcji z powodzeniem wyjdą 3 blaty. Najlepiej upiec go dzień wcześniej i dopiero wtedy kroić. Do krojenia biszkoptu wystarczy mocna nitka i trochę wprawy. 

Składniki:

na tortownicę o średnicy 26cm:
  • 6 jajek
  • 180 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Jajka z cukrem miksować na parze w metalowej misce. Miska nie może dotykać gotującej się wody.
Miksować około 6-10 minut, aż wyraźnie masa powiększy swoją objętość.
Po tym czasie miskę zestawić z pary i miksować jeszcze około 10 minut aż masa osiągnie temperaturę pokojową.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Tortownicę wysmarować margaryną, obsypać mąką.
Mąkę i sól przesiać i dodać do masy jajecznej, delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Wlać ciasto do formy.
Piec 25-30 minut. Sprawdzić patyczkiem.
Wyjąć formę z piekarnika i odczekać 5 minut, po czym zdjąć obręcz, odwrócić biszkopt do góry dnem i wyłożyć najlepiej na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Na formę o średnicy 20 cm należy wziąć 4 jajka, 120 g cukru i 120 g mąki.
Smacznego!!!