wtorek, 23 czerwca 2015

Biszkopt podstawowy

Biszkopt podstawowy

Ten biszkopt zawsze się udaje. Pięknie wyrasta choć nie zawiera proszku do pieczenia, równo-więc dekorowanie tortu będzie bardzo przyjemne, nie opada, nie kruszy się. Z podanej porcji z powodzeniem wyjdą 3 blaty. Najlepiej upiec go dzień wcześniej i dopiero wtedy kroić. Do krojenia biszkoptu wystarczy mocna nitka i trochę wprawy. 

Składniki:

na tortownicę o średnicy 26cm:
  • 6 jajek
  • 180 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Jajka z cukrem miksować na parze w metalowej misce. Miska nie może dotykać gotującej się wody.
Miksować około 6-10 minut, aż wyraźnie masa powiększy swoją objętość.
Po tym czasie miskę zestawić z pary i miksować jeszcze około 10 minut aż masa osiągnie temperaturę pokojową.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Tortownicę wysmarować margaryną, obsypać mąką.
Mąkę i sól przesiać i dodać do masy jajecznej, delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Wlać ciasto do formy.
Piec 25-30 minut. Sprawdzić patyczkiem.
Wyjąć formę z piekarnika i odczekać 5 minut, po czym zdjąć obręcz, odwrócić biszkopt do góry dnem i wyłożyć najlepiej na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Na formę o średnicy 20 cm należy wziąć 4 jajka, 120 g cukru i 120 g mąki.
Smacznego!!!


6 komentarzy:

  1. Ciekawe dlaczego w przepisie na biszkopt znalazła się sól?Przecież to nie kotlety schabowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sól podkręca smak słodyczy 😄 dodajemy tylko szczyptę, odrobinę, nie solimy jak kotleta 😁

      Usuń
  2. Oglądalam programy Ewa gotuje i ta p.Ewa w swoich przepisach do ciast zawsze daje odrobinę soli dla poprawy smaku

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki biszkopt piekła moja mama. Zawsze się udawał.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla tzw. podkręcenia smaku, wydobycia smaku

    OdpowiedzUsuń
  5. Bo to jest prawdziwy biszkopt, te proszkiem do pieczenia, olejem itp. to ciasta biszkoptowe

    OdpowiedzUsuń