sobota, 26 września 2015

Piersi z kurczaka zapiekane w wędzonym boczku

Piersi z kurczaka zapiekane w wędzonym boczku

Dzisiejszy obiad należy do tych propozycji, które lubię najbardziej. Danie nieskomplikowane, proste, szybkie i bardzo smaczne, ale ma też najważniejszą zaletę, wygląda bardzo wykwintnie i z powodzeniem można podać na odświętnym stole. Piersi z kurczaka zapiekane w boczku są kruche, przepełnione aromatem ziół i soczyste dzięki otoczce wędzonego boczku. 



Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • około 600 g wędzonego boczku (kupując boczek w plastrach ułatwicie sobie pracę)
  • świeżo mielony pieprz
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na części-kroimy wzdłuż na 3 paski.
Mięso oprószamy pieprzem, czosnkiem i sporą ilością ziół prowansalskich, wszystko dokładnie wklepujemy rękoma. 
Jeśli boczek mamy w jednym kawałku, kroimy go na cienkie plastry.
Każdy kawałek piersi okręcamy boczkiem.
Roladki układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.
Smacznego!!!