sobota, 25 lipca 2015

Pieczony boczek

Pieczony boczek

Kupiłam ogromny płat boczku...sporą część pokroiłam na grilla, a pozostałą, natarłam obficie ziołami, czosnkiem, solą i upiekłam. Wszyscy w domu lubimy pieczony domowy boczek na kanapki. Pachnący, treściwy, kto nie lubi tłuszczyku, niech lepiej tego nie czyta:) Polecam!!!


Składniki:

  • 1.5 kg świeżego boczku
  • sól - około łyżeczki
  • pieprz - około łyżeczki
  • rozmaryn - około łyżeczki
  • majeranek- łyżeczka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • słodka papryka- łyżeczka
  • 2-3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Boczek myjemy, osuszamy. Oprószamy boczek wszystkimi ziołami, solą, czosnek przeciskamy przez praskę, wykładamy na boczek. Wylewamy oliwę na boczek. Porządnie nacieramy, wcieramy, wszystkie przyprawy. Owijamy boczek folią aluminiową i pozostawiamy w lodówce na kilka dni (co najmniej 2 dni).
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Boczek odwijamy z foli, przekładamy do wąskiej foremki i pieczemy około 1,5 godziny. 
Smacznego!!!