poniedziałek, 13 lipca 2015

Piersi kurczaka w sosie kokosowo-curry z ryżem basmati

Piersi z kurczaka w sosie kokosowo-curry z ryżem basmati

Bardzo proste i szybkie danie z kurczaka. Tak bardzo aromatyczne, że podobno zapach unosił się przez otwarte okno daleko daleko...:) Świeży imbir, kolendra, curry, kurkuma i mleczko kokosowe i oczywiście filety z kurczaka...do tego mój ulubiony ryż basmati. 
Samo przygotowanie zajmie Wam chwilkę, a znudzone piersi z kurczaka nabiorą nowego charakteru.


Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 małe cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 średnie marchewki
  • kawałek świeżego imbiru (około 2 łyżeczek)
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka kolendry
  • puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 300 ml bulionu
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • ewentualnie łyżka mąki (dałam kukurydzianą) do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania:

Piersi umyć, osuszyć, pokroić w większe kawałki. 
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Marchewkę obrać, dowolnie pokroić.
Imbir obrać łyżeczką, drobno posiekać.
Oliwę rozgrzać w większym rondlu, obsmażyć krótko mięso, cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać cebulę, czosnek i imbir, podsmażyć, następnie wrzucić marchewkę i wlać bulion. Dodać resztę przypraw i dusić około 10 min na małym ogniu pod przykryciem.
Wlać mleczko kokosowe, doprawić solą i chwilkę jeszcze pogotować.
Można zagęścić sos dodając łyżkę mąki wymieszaną w wodzie.
Podawać z ryżem.
Smacznego!!!