wtorek, 7 lipca 2015

Gulasz z indyka z marynowaną papryką

Gulasz z indyka z marynowaną papryką

Bardzo lubimy mięso z indyka. Jest kruche, miękkie i szybko się je przyrządza. A najlepiej jeśli jest duuużo sosu. Wtedy cała rodzina jest szczęśliwa. Dzisiaj na obiad zaproponuje gulasz z udźca indyka duszony z pieczarkami i marynowaną papryką. Dodanie papryki spowoduje, że gulasz nabierze nowego, ciekawego smaku. Warto spróbować. U nas gulasz został podany w towarzystwie kaszy perłowej, ale równie dobrze mogą to być ziemniaki lub makaron. Co, kto lubi.

Składniki:

  • udziec z indyka (u mnie około 1,3 kg)
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • słoik marynowanej papryki (700 ml)
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • łyżeczka białego pieprzu
  • 0,5 l bulionu 
  • sól
  • 150 ml śmietany
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć, ściągnąć skórę i wyciąć kość. Pociąć na małe kawałki. Obsmażyć krótko na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, zalać bulionem i postawić na małym ogniu.
Cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na tej samej patelni co mięso i dodać do rondla.
Pieczarki obrać, pokroić dowolnie, podsmażyć i dodać do rondla.
Paprykę odsączyć z zalewy, pokroić i dodać do rondla.
Dodać wszystkie przyprawy i dusić pod przykryciem około 45 min. Pod koniec zaprawić śmietaną i zagęścić mąką rozprowadzoną w wodzie. Zagotować i wyłączyć ogień. Ewentualnie doprawić solą.
Smacznego!!!