piątek, 17 lipca 2015

Nalewka z czarnej porzeczki - smorodinówka

Nalewka z czarnej porzeczki - smorodinówka

Dzisiejsze zakupy na targu dużej ilości czarnej porzeczki zaowocowały mnogością pomysłów. Jednym z nich jest smorodina inaczej zwana również smorodinówką, czyli nalewka z czarnej porzeczki. Nazwa pochodzi z wschodnich kresów, gdzie porzeczka ta była nazywana smorodiną. Nalewka ma wyrazisty smak, z mocnym aromatem czarnej porzeczki, nie dosyć że jest pyszna, to ma jeszcze właściwości zdrowotne, poprawia trawienie i korzystnie wpływa na wszelakie bóle gardła i infekcje górnych dróg oddechowych.
Nalewka na fotkach ma 2 lata:) jest przepyszna.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców czarnej porzeczki
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l wódki (jeśli wolicie mocniejszy trunek można dolać trochę spirytusu)
Opcjonalnie można dodać laskę wanilii, kilka goździków, szczyptę cynamonu, wszystko razem bądź co kto lubi.

Sposób przygotowania:

Owoce umyć, osuszyć na sicie, odszypułkować. Przyznam się bez bicia, że nie przykładałam się zbytnio do całkowitego odszypułkowania. Przy większej ilości, praca ta staje się żmudna, a przecież odrobina zieleniny nie zaszkodzi i tak odrzucamy po wszystkim owoce.
Owoce przekładamy do większego słoja, butli, zasypujemy cukrem, dodajemy ewentualnie nasze przyprawy, zakręcamy słój i odstawiamy go w ciepłe miejsce na około 3-4 tygodnie. Co jakiś czas potrząsamy słojem by cały cukier się rozpuścił. 
Po tym czasie, owoce przecedzamy, dodatkowo można przecisnąć przez gazę owoce, aby nie marnować drogocennego soku, sok łączymy z alkoholem i rozlewamy do butelek.
Taka nalewka powinna postać jeszcze kilka miesięcy w ciemnym miejscu.
Smacznego!!!