środa, 8 lipca 2015

Ciasto kokosowo-ananasowe czyli pinacolada

Ciasto kokosowo - ananasowe czyli pinacolada

Sezon owocowy w pełni a u mnie na stole ciasto, które z owocami sezonowymi nie ma nic wspólnego...Po szaleństwach truskawkowych naszła mnie ochota na ananasa. Ciasto wyszło lekkie, nie za słodkie, delikatne, idealnie zrównoważone. 


Składniki:

biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
masa ananasowa:
  • puszka ananasa
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • łyżka cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • kostka masła
beza kokosowa:
  • 4 białka
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Biszkopt.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Blaszkę (u mnie 36x25) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto na blaszkę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. 
Biszkopt wystudzić.

Masa ananasowa.
Ananasy odsączyć z soku i pokroić w drobną kostkę. Soku nie wylewać.  Soku powinna być szklanka, jeśli jest mniej dolewamy wody. Połowę soku wlewamy do rondelka i gotujemy. Drugą połowę soku rozrabiamy z budyniem, łyżką cukru, łyżeczką mąki oraz żółtkami. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się soku. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Budyń po wystudzeniu miksujemy z masłem na jednolitą masę. Na końcu dodajemy pokrojony ananas, mieszamy i wykładamy masę na wystudzony biszkopt.

Beza kokosowa.
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, nie przerywając miksowania.  Do bezy wsypujemy wiórki i delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o takich samych rozmiarach jak biszkopt i pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach.
Bezę studzimy, i delikatnie wykładamy na masę ananasową.
Ciasto wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Smacznego!!!