piątek, 31 lipca 2015

Koreczki ogórkowe na zimę

Koreczki ogórkowe na zimę

Pyszna sałatka na zimę z ogórków z dodatkiem czerwonej papryki, cebuli i selera. Słodka, świetna jako dodatek do obiadu, i idealna na imprezę jako przystawka. Serdecznie polecam koreczki z ogórków, nie zmoże ich zabraknąć w Waszej spiżarni!!!

Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 4 duże papryki
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 średni seler
solanka:
  • 9 szklanek wody
  • 1 szklanka soli
zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 3 szklanki octu
  • 4-5 szklanek cukru
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki gorczycy

Sposób przygotowania:

Ogórki umyć, pokroić w koreczki (około 4-5 cm kawałki). Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, seler zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
Warzywa ułożyć warstwami w misce i zalać solanką na około 3 godziny. Potem odcedzić.
Zalewę zagotować, włożyć odcedzone warzywa do zalewy i zagotować.
Nakładać do czystych słoików i pasteryzować około 10 minut.
Smacznego!!!