piątek, 10 lipca 2015

Domowy makaron

Domowy makaron

W dzisiejszych czasach mało komu, chce się robić domowy, gnieciony makaron. Wchodzi się do sklepu i jest...drobny, gruby, kolorowy, długi, krótki, jakie tylko chcecie. Ale uwierzcie mi, żaden nie będzie smakował Wam jak ten zrobiony własnoręcznie. Bez wyszukanych dodatków, prawdziwy, jajeczny makaron. Wymaga tylko troszkę pracy, ale bez obawy, szybko opanujecie gniecenie i z radością będziecie chcieli jeszcze raz go skosztować. 


Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Należy przyjąć że na każde 100 g mąki, należy dać jedno średnie jajko.
Mąkę przesiać na stolnicy. Dodać sól, wbić jajko (jajka). Wyrobić ciasto. Z początku będzie ciężko szło, ale w miarę gniecenia, ciasto nabierze elastyczności. Ciasto będzie twarde. Podzielić na mniejsze porcje. Każdą porcję bardzo cienko wywałkować. Pozostawić placki na 10-15 min do wysuszenia. Następnie każdy placek oprószyć mąką, rozprowadzić dłonią mąkę po powierzchni placka i zwinąć w rulon. Rulon kroić nożem w dowolnej grubości paski, nitki, kto co lubi. Roztrzepać palcami paski i rozłożyć na stolnicy.
Wkładać do gotującego się osolonego wrzątku i gotować około 5 min.
Można również makaron po pokrojeniu rozłożyć na czystej, suchej ściereczce, wysuszyć, przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć. Taki makaron można przechowywać kilka miesięcy.
Smacznego!!!