czwartek, 26 lutego 2015

Popapraniec

Popapraniec

Nazwa dla ciasta iście popaprana:) Dlaczego ktoś wpadł na taki pomysł? No cóż nikt tego nie wie. Mogę tylko się domyślać, że chodzi o liczbę różnych składników użytych do jego wykonania...bo czegóż tu nie ma, kakao, mak, wiórki kokosowe, budyń, alkohol, dżem, orzechy, i to wszystko polane polewą...ktoś by mógł powiedzieć 'mydło i powidło', ale smak jest wyborny, powiedziałabym nawet nieziemski, na pewno zaskoczy Was swoim smakiem.





Składniki:

na ciasto:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 szklanka maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę:
  • 3/4 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
dodatkowo:
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 100 g orzechów włoskich
  • odrobina dowolnego alkoholu (u mnie kieliszek nalewki z czarnej porzeczki)
  • wiórki kokosowe do posypania
  • polewa czekoladowa

Sposób wykonania

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy cukier i stopniowo dolewamy olej, dalej miksujemy. Na samym końcu wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej mak. 
Prostokątną formę (36 x 24) wykładamy pergaminem. Na dno formy wlewamy ciasto z kakao, następnie wylewamy nieregularnie ciasto z makiem a na wierzch nierówno ciasto z wiórkami kokosowymi.  Placek piec około 20-25 min, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.





W czasie gdy placek się piecze przygotowujemy masę. Połowę mleka zagotować , a resztę rozrobić z budyniami i wlać do gotującego się mleka. Zagotować. Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę, gdy budyń ostygnie, stopniowo dodawać go do margaryny. Utrzeć na jednolitą masę.


Wystudzone ciasto przekroić na 2 placki. Spód skropić dowolnym alkoholem, ja użyłam nalewki z czarnej porzeczki. Na placek nałożyć większą połowę masy, przykryć drugim plackiem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Na masę wyłożyć kupkami dżem z czarnej porzeczki, następnie posiekane orzechy, następnie polać nierównomiernie polewą czekoladową i na koniec posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!!!