czwartek, 16 lipca 2015

Domowe bagietki

Domowe bagietki

Pyszna domowa bagietka o chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu, szybka i prosta w wykonaniu. Nie ma bata aby się nie udała. Z podanej ilości składników wychodzą 4 solidne bagietki. Cały trud jaki trzeba wykonać to formowanie bagietek-ciasto z podanego przepisu jest dość miękkie i lepiące, ale dla chcącego nic trudnego. 


Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej (ewentualnie 4,5 szklanki)
  • 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej
  • opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mleka

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować, dodać masło, cukier, zamieszać aby wszystko się rozpuściło. Mleko przelać do dużej miski, wlać wodę i nieco przestudzić. Następnie dodać drożdże, sól wymieszać, dodawać po jednej szklance mąki, ciągle mieszając (mieszałam mikserem na wysokich obrotach). Po uzyskaniu gładkiej masy, ciasto przekładamy do miski nasmarowanej oliwą do wyrośnięcia. Gdy ciasto co najmniej podwoi swoją objętość wykładamy delikatnie na stolnicę, dzielimy nożem na porcje i delikatnie formujemy bagietki o długości 30-40 cm.
Bagietki układamy na blaszce wysmarowanej oliwą i czekamy jeszcze pół godziny, by podrosły.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Przed samym włożeniem blachy do piekarnika, wnętrze piekarnika psikamy wodą (jakieś 10 psiknięć)-para wodna powoduje, że skórka staje się chrupiąca.
Pieczemy 10 minut, po czym temperaturę obniżamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze jakieś 10-15 minut.
Smacznego!!!