piątek, 3 lipca 2015

Kotlety z soczewicy

Kotlety z soczewicy

Super alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Smaczny, pożywny posiłek bezmięsny, bogaty w białko oraz wiele składników odżywczych. Smakują wybornie, polecam przyrządzić pikantnie, ja nieco ostrość redukuje, ze względu na moją córkę.

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 małe marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pól łyżeczki zmielonej kolendry
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Soczewicę przepłukać zimną wodą. Zalać około 2 szklankami wody i ugotować (rozgotować). Jeśli po ugotowaniu zostało dużo wody, należy soczewicę odcedzić. Woda jest niewskazana, kotleciki nie będą się kleić.
Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, ugotować w małej ilości wody. Odcedzić.
Cebulę i czosnek pokroić, przesmażyć w małej ilości oliwy.
Marchewkę i cebulę zblendować na jednolitą masę, ale nie wodnistą.
Natkę posiekać.
Połączyć soczewicę, zmieloną masę, natkę pietruszki i mąkę ziemniaczaną, przyprawić, wyrobić dłonią.
Odstawić do lodówki na pół godziny.
Formować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano.
Smacznego!!!