poniedziałek, 30 stycznia 2017

Karkówka pieczona w plastrach

Karkówka pieczona w plastrach

Bardzo szybkie i proste danie. Właściwie samo się robi. Samo się marynuje, a potem samo się piecze. Więc w czasie gdy karkówka się marynuje my śpimy, a gdy się piecze my możemy odpoczywać. Brzmi nieźle? Pewnie tak, ale jeszcze lepiej smakuje. Zwłaszcza, że używamy takie przyprawy jakie uwielbiamy. Karkówka z tego przepisu wychodzi bardzo aromatyczna, miękka i krucha.


Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • czosnek granulowany
  • rozmaryn
  • pieprz cayenne
  • słodka papryka
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • pół łyżeczki kolendry w ziarnach

Sposób przygotowania:

Karkówkę umyć, osuszyć, pociąć w 2cm plastry, lekko rozbić. Liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę oraz rozmaryn rozetrzeć w moździerzu. Połączyć olej, ocet oraz pozostałe przyprawy , wymieszać. Karkówkę przełożyć do większego naczynia, zalać marynatą i dokładnie wmasować dłońmi wszystkie przyprawy. Pozostawić mięso na całą noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę by mięso łądnie się zarumieniło.

Smacznego!!!