piątek, 31 lipca 2015

Ogórki konserwowe, korniszony

Ogórki konserwowe, korniszony

W tym roku ogórki w moim ogrodzie nie obrodziły. Mało powiedziane, że nie obrodziły, zerwałam z krzaka może 2 ogórki. Susza i zaraza zrobiły swoje...Nie lubię kupować ogórków z niesprawdzonych źródeł, niestety byłam zmuszona, nie wyobrażam sobie, że miałoby zabraknąć w mojej spiżarni ogórków w słoikach. Przecież fajnie jest otworzyć zimą słoik z pachnącymi domowymi ogórkami. 
Ogórki konserwowe, robię odkąd pamiętam. Zawsze z tego samego przepisu. Idealne do kanapek, sałatek, do obiadu, czy też jako przystawka.

Składniki:

  • ogórki: najlepiej te najmniejsze, równe (ilość wedle uznania)
  • zalewa: 
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
2 łyżki soli
1 szklanka cukru
  • do słoika (na 1 słoik):
1-2 ząbki czosnku
kilka ziaren pieprzu
2-3 ziela angielskie
3-4 krążki marchewki
kawałek cebuli
kawałek chrzanu
koper (choć często pomijam go przy korniszonach)
pół łyżeczki białej gorczycy

Sposób przygotowania:

Ogórki umyć.
Składniki zalewy zagotować. Lekko ostudzić.
Przygotować czyste słoiki. Najlepiej litrowe, choć 700-900 ml też będą dobre.
Do słoików powkładać ściśle ogórki, najlepiej białą częścią ogórka do góry. Na wierzch powciskać wszystkie przyprawy. Zalać zalewą. Pozakręcać. Trzeba uważać, aby kanty słoika i zakrętka były suche, wówczas słoiki dobrze się pozamykają. 
Pasteryzować około 10 minut. Słoiki poodwracać do góry nogami i pozostawić do ostudzenia.
Smacznego!!!