Szybkie ciasto wiśniowo-cytrynowe
Szybkie, ucierane, wilgotne, pulchne, mocno owocowe, lekko kwaskowate, idealne do popołudniowej kawy w upalne dni. Przepis nieskomplikowany, ale jakże smaczny:)
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oliwy
- szklanka cukru
- 1 duża cytryna (lub 2 małe)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 600 g wydrylowanych wiśni
- 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia owoców
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać stopniowo połowę cukru i zmiksować do uzyskania szklistej piany.
Żółtka zmiksować z pozostałym cukrem. Wlać oliwę małym strumieniem ciągle miksując. Dodać otartą skórkę i sok z cytryny.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy. Zmiksować na najniższych obrotach.
Na końcu dodać pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Wiśnie obtoczyć mąką, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza