sobota, 11 lipca 2015

Szybkie ciasto wiśniowo-cytrynowe

Szybkie ciasto wiśniowo-cytrynowe

Szybkie, ucierane, wilgotne, pulchne, mocno owocowe, lekko kwaskowate, idealne do popołudniowej kawy w upalne dni. Przepis nieskomplikowany, ale jakże smaczny:)


Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oliwy
  • szklanka cukru
  • 1 duża cytryna (lub 2 małe)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600 g wydrylowanych wiśni
  • 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia owoców
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać stopniowo połowę cukru i zmiksować do uzyskania szklistej piany.
Żółtka zmiksować z pozostałym cukrem. Wlać oliwę małym strumieniem ciągle miksując. Dodać otartą skórkę i sok z cytryny. 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy. Zmiksować na najniższych obrotach. 
Na końcu dodać pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Wiśnie obtoczyć mąką, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!