sobota, 18 lipca 2015

Pieczone młode ziemniaczki

Pieczone młode ziemniaki

Danie, które może stanowić samodzielny posiłek, bądź też jako dodatek do mięsa, ryby itp. Podałam ziemniaczki z sosem paprykowym i sosem czosnkowym. Danie to wygląda rewelacyjnie, smakuje równie dobrze, jest łatwe w przygotowaniu i oczywiście tanie. Polecam gorąco.



Składniki:

  • młode ziemniaki
  • oliwa
  • rozmaryn
  • sól
  • słodka papryka
  • czosnek

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie myjemy, jeśli potrzeba szorujemy szczotką, aby pozbyć się wszelakiego piasku.
Ziemniaki nacinamy w plastry grubości 2-4 mm, ale nie do końca. Pomocna nam w tym będzie zwykła drewniana łyżka, na której układamy ziemniaka. Krawędzie łyżki uniemożliwią nam przecięcie ziemniaka do końca.
Ziemniaki ponownie przepłukujemy, zapobiegnie to sklejaniu się plastrów podczas pieczenia.
Blachę, bądź też inne naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim ziemniaki. 
Ziemniaki posolić, posypać rozmarynem i skropić oliwą - bądź też posmarować każdego ziemniaka pędzelkiem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić ziemniaki i piec około godziny (czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości ziemniaka, jeśli będą to małe ziemniaczki to wystarczy 40 minut, przy większych nawet 1,5 godziny). Na 15-20 minut przed końcem pieczenia posypać ziemniaczki papryką i sproszkowanym czosnkiem i jeszcze raz posmarować oliwą, która jest na blaszce. 
Smacznego!!!