czwartek, 16 lipca 2015

Leczo

Leczo

Uwielbiam obiady jednogarnkowe. A leczo do takich właśnie należy. Leczo pachnące sezonowymi warzywami, cukinią, papryką, pomidorami, okraszone kiełbaską i cebulą, cudownie aromatyczne dzięki przyprawom i oczywiście tym że mamy lato, a warzywa właśnie latem pachną i smakują najlepiej. Podawać najlepiej z pajdą chleba, ja pokusiłam się na domowe bagietki.

Składniki:

  • 400 g kiełbasy
  • 3-4 cebule
  • 3 średnie cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • puszka pomidorów lub 4-5 świeżych pomidorów
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżeczki oregano
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Cukinie obrać, jeśli są młode pokroić w większą kostkę w całości, jeśli są starsze, wydrążyć środki.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę, pokroić w kostkę.
Kiełbasę pokroić w półplasterki, cebulę w kosteczkę, paprykę pozbawić pestek, pokroić w większą kostkę. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki.
Kiełbasę podsmażyć na oliwie, pod koniec smażenia dodać cebulę i zeszklić.
Do dużego garnka przełożyć wszystkie składniki, dodać przyprawy, posolić do smaku, Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, ale nie rozpadną się.
Smacznego!!!