środa, 29 lipca 2015

Pleśniak z czarną porzeczką

Pleśniak z czarną porzeczką

Czarna porzeczka w pleśniaku nabiera nowego smaku. Przykryta delikatną chmurką bezową i otulona z każdej strony kruchym ciastem, jest po prostu przepyszna. Kruche ciasto wykonacie błyskawicznie, właściwie całe ciacho zrobicie bardzo szybko. Polecam. Nawet Tym, którzy nie przepadają za czarną porzeczką bo w pleśniaku smakują rewelacyjnie, i zupełnie inaczej niż te jedzone z krzaka. 


Składniki:

  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • około 500 g czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielić od białek. 
Mąkę, margarynę, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, żółtka i proszek do pieczenia dokładnie rozetrzeć palcami. Powstanie kruszonka.
Przygotować formę do pieczenia, ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm, ale spokojnie może to być większa forma, a najlepiej blaszka 24x24. Ciasto bardzo rośnie. Formę wysmarować margaryną i posypać mąką.
3/4 kruszonki wysypać na dno formy i dokładnie ubić. Wstawić do lodówki.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, pod koniec ubijania wsypywać stopniowo cukier, cały czas ubijając.
Porzeczki umyć, przebrać, osuszyć i wyłożyć na ciasto z lodówki. Na owoce wyłożyć ubitą pianę a wierzch posypać pozostałą częścią kruszonki.
Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Po wyjęciu pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!!!