środa, 15 lipca 2015

Błyskawiczne ciasto z porzeczkami

Błyskawiczne ciasto z porzeczkami

Ciasto z czerwonymi i czarnymi porzeczkami, i kropkowe, jak nazwała je moja córka:) Ciasto robi się błyskawicznie, jest niezwykle proste, orzeźwiające, lekko kwaskowe, no i nadziane czarno-czerwonymi kropkami:) Idealne na popołudniową kawę na tarasie.



Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 3,4 szklanki cukru (bądź więcej, jeśli chcecie bardziej słodszy placek)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 szklanki czerwonych porzeczek
  • 1,5 szklanki czarnych porzeczek
  • 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia owoców
  • cukier puder do obsypania

Sposób przygotowania:

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać olej, ciągle miksując. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać do masy, wymieszać łyżką.
Porzeczki umyć, osuszyć. 2 szklanki wymieszanych porzeczek obtoczyć w mące, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. 
Blaszkę (u mnie 20x20) wysmarować margaryną i obsypać tartą bułką.
Ciasto wyłożyć na blaszkę.
Pozostałą szklankę wysypać po wierzchu ciasta.
Piec około 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
Zimne ciasto obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!