niedziela, 5 lipca 2015

Pizza na cienkim spodzie

Pizza na cienkim spodzie

Jest to chyba najlepsze według mnie ciasto na pizze. Z podanych składników wychodzą 3 spody o średnicy 30 cm.


Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Przygotować rozczyn z drożdży. W misce rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać 1/4 szklanki letniej wody, dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Mąkę wymieszać z solą, przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę letniej wody, oliwę i wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto mocno się klei, podsypać odrobiną mąki.
Uformować kulkę, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Blachę do pieczenia wysmarować oliwą. 
Ciasto podzielić na 3 części. Formować spody bezpośrednio na blaszce uderzając w ciasto pięścią. Brzegi spodu pozostawić nieco grubsze.

Ciasto posmarować sosem pomidorowym:
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Wszystko zmiksować i posmarować spody.

Na wierzch wyłożyć nasze ulubione składniki.

Pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny.

Piec około 15 min w 220 stopniach.
Smacznego!!!