czwartek, 30 lipca 2015

Sałatka z kalafiorem i ziemniakami

Sałatka z kalafiorem i ziemniakami

Czas lata to czas młodych ziemniaków, koperku, kalafiora, wszystko ma inny smak, kolor i trzeba to wykorzystywać póki można. Warzywa i owoce latem są niepowtarzalne, są lekkie, kruche, smaczniejsze. Właśnie dzisiejsza sałatka jest takim powiewem lata. Młode ziemniaki, młoda marchewka, ogórki małosolne, koperek i oczywiście najważniejszy smak sałatki-chrupiący kalafior, wszystko w słonecznych kolorach i smakach lata.
Idealna sałatka na kolację i na grilla do pieczonego mięska.

Składniki:

  • pół dużego kalafiora
  • 6 ziemniaków
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ogórki kiszone lub małosolne
  • 3 duże marchewki
  • pęczek koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • biały pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Zagotować wodę z łyżką soli. Do wrzątku wrzucić kalafior. Gotować 5 minut. Kalafior nie może być rozgotowany. Musi być chrupiący. Odcedzić i ostudzić.
Ziemniaki i marchew ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać, pokroić w kosteczkę.
Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę.
Koperek posiekać.
Ugotowane jajka i ogórki pokroić w kosteczkę.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, posolić do smaku, dokłądnie wymieszać i odstawić na co najmniej godzinę aby wszystkie składniki się przegryzły.
Smacznego!!!