Ogórki po chińsku bez pasteryzacji na zimę
Jedne z lepszych ogórków na zimę, jakie kiedykolwiek robiłam. Ostre, z wyrazem, idealne jako przekąska na imprezach (wielokrotnie wypróbowane- przy wódeczce znika baaaardzo szybko). Nie potrzeba ich pasteryzować!!! Olej, który dodacie, wypływa na wierzch i tworzy świetną barierę dla drobnoustrojów. Nie bójcie się! Na pewno nie zepsują się.Składniki:
- 2kg małych ogórków
- główka czosnku
- 4 płaskie łyżki soli kamiennej
- 0,5 kg cukru
- 1,5 szklanki octu 10%
- 1 łyżeczka chili
- 8 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
Ogórki przekroić na pół. Jeśli są większe-na 4 części. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać ogórki z czosnkiem, zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać powstały sokZagotować zalewę z podanych składników. Ciepłą zalewą zalać ogórki i odstawić na 24 godziny. Ogórki z zalewą wkładać do czystych słoików, zakręcić i gotowe! Nie pasteryzować!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz