środa, 22 lipca 2015

Rolada z brzoskwiniami

Rolada z brzoskwiniami

Roladę robiłam drugi raz w życiu, pierwsza nie udała się, drugą robiłam godzinę później i wyszła rewelacyjnie. Człowiek uczy się na błędach. To nic trudnego. Rolada ta jest uniwersalna, można dodać różne owoce: jagody, truskawki, maliny, co tylko chcecie. Wyszło lekko, śmietanowo, owocowo, smacznie i szybko.



Składniki:

biszkopt:
  • 4 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mąki tortowej
  • 100 g cukru
masa:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 brzoskwinie(świeże, bądź z puszki)
dodatkowo cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Biszkopt.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać cukier waniliowy, cukier i krótko zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę i żółtka i zmiksować na niskich obrotach tylko do wymieszania się wszystkich składników.
Dużą formę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na papier i równomiernie rozprowadzić.
Piec maksymalnie 15 minut w 180 stopniach. 
W czasie gdy biszkopt się piecze należy przygotować czystą ściereczkę, wielkości naszej formy i oprószyć ją cukrem pudrem.
Ciasto nie może się spiec, zwłaszcza na brzegach, wówczas rolada na pewno Wam się nie zwinie a popęka. Biszkopt ma się tylko lekko zarumienić (nic nie szkodzi jeśli będzie blade).
Od razu wyciągnąć ciasto z piekarnika, delikatnie odkleić papier i przełożyć biszkopt na przygotowaną ściereczkę. Zwinąć ciasto razem ze ścierką w rulon i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Masa.
Brzoskwinie umyć, ściągnąć skórkę, wyciągnąć pestki, pokroić w drobną kostkę.
Śmietanę ubić. Gdy będzie jeszcze półpłynna, pół sztywna dodać cukier, lekko zmiksować. Rozrobić żelatynę w 4 łyżkach gorącej wody. Dokładnie rozpuścić i wlać do półsztywnej śmietany i natychmiast zmiksować. Dodać brzoskwinie i wymieszać. Wstawić na chwilkę do lodówki, aby śmietana lekko zastygła.

Biszkopt rozwinąć. Posmarować śmietaną dokładnie, pozostawiają 3 cm wolne ranty (przy zwijaniu i tak dojdzie tam masa).Zwinąć delikatnie biszkopt w roladę i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego!!!