czwartek, 2 lipca 2015

Kotlety z karkówki marynowane w mleku i cebuli

Kotlety z karkówki marynowane w mleku i cebuli

Tradycyjne kotlety, ale inaczej. Marynowane w mleku i cebuli są kruche, delikatne o wyraźnym posmaku cebuli. Mleko powoduje, że mięso niesamowicie kruszeje, a cebula nadaje mu innego wyrazu. 

Składniki:

  • 0,5 kg karkówki 
  • 2 duże cebule
  • około 2 szklanek mleka 3,2%
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Karkówkę myjemy, osuszamy, tniemy w plastry, lekko rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Cebulę kroimy w piórka. W misce na przemian układamy plastry karkówki z cebulą i wszystko zalewamy mlekiem. Odstawiamy na całą noc. 
Mięso lekko odsączamy z mleka, moczymy w rozbełtanym mleku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Smacznego!!!