czwartek, 18 czerwca 2015

Tort maślano-truskawkowy

Tort maślano-truskawkowy

Sezon truskawkowy w pełni. Robiąc dzisiaj zakupy na pobliskim ryneczku zakupiłam znowu ogromną moc truskawek...Straganów z truskawkami mnóstwo, ceny podobne, a tylko przy jednym stoisku kolejka, co najmniej z 15 osób stoi. Zaciekawiona i ja stanęłam w sznureczku. Truskawki przepięknie wyglądały, skubnęłam jedną z koszyczka, były przesłodkie:)
Zrobiłam sobie więc słodki prezent urodzinowy :) a co :) nie mogę upiec sama dla siebie tortu? W końcu nie co dzień kończy się 40 lat:)
I tak powstał tort, z biszkoptem bez proszku do pieczenia, z masą maślaną z dodatkiem musu truskawkowego, otoczony biszkoptami i ozdobiony oczywiście truskawkami.

Składniki:

biszkopt:
  • 6 jajek
  • 180 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • szczypta soli
masa:
  • 250 g miękkiego dobrego masła
  • szklanka musu truskawkowego
  • 150 g cukru
  • 80 ml wody
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
poncz do nasączenia:
  • szklanka ostudzonej lekkiej herbaty, z dodatkiem cukru i soku z cytryny
wierzch:
  • paczka podłużnych biszkoptów
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • łyżka cukru
  • truskawki

Sposób przygotowania:

Biszkopt.
Przygotować blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 26 cm)-wysmarować margaryną i oprószyć mąką.
Jajka utrzeć z cukrem w metalowej misce na parze. Miska nie może stykać się z gotującą się wodą.
Miksować do momentu, gdy masa jajeczna widocznie zwiększy swoją objętość (ok. 6-10 min).
Po tym czasie zestawić miskę z pary i miksować jeszcze z 10 minut, aż masa jajeczna ostygnie.
Mąkę wymieszać z solą, przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie.
Ciasto wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Ciasto sprawdzić patyczkiem. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 5 minut w blaszce. Po tym czasie wyłożyć do góry dnem na kratkę i zdjąć obręcz z tortownicy. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Zimny biszkopt przeciąć na 3 blaty.

Masa.
Ugotować syrop z cukru. Do rondelka wsypać cukier i wlać wodę. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas, trzymając za rączkę rondla zamieszać syrop. Gotować do momentu aż syrop będzie się ciągnąć nitką przy wykładaniu łyżki. 
Żółtka i jajko zmiksować. Miksując na małych obrotach wlewać ciepły syrop po ściance miski. Gdy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy po kawałku miękkiego masła. Kolejny kawałek masła dodawać dopiero wtedy, gdy poprzedni będzie dokładnie zmiksowany. Po dodaniu całego masła, miksować jeszcze 2-3 minuty na najwyższych obrotach.
Zmiksować truskawki, tak aby powstała nam szklanka musu.
Dodawać stopniowo mus do masy maślanej miksując na małych obrotach.

Blaty nasączać ponczem i przekładać masą. 

Wierzch.
Zimną kremówkę ubić z łyżką cukru, pod koniec dodać serek mascarpone i dokładnie zmiksować.
Boki tortu obsmarować ubitą masą, obłożyć podłużnymi biszkoptami, wierzch udekorować dowolnie pozostałą masą kremową i truskawkami.

Schłodzić przez noc.

Smacznego!!!