poniedziałek, 8 czerwca 2015

Zupa z czerwoną soczewicą

Zupa z czerwoną soczewicą

Prosta i baaaardzo pożywna zupa, o słonecznym kolorze. Moja córka jest bardzo wybredna jeśli chodzi o zupy, ale wpałaszowała całą miseczkę i jeszcze tęsknym wzrokiem poprosiła o małą dolewkę:) Zupa z czerwoną soczewicą z warzywami i pomidorami, u mnie ugotowana na mięsku, ale równie dobrze smakuje bez niego. Polecam gorąco.

Składniki:

  • 2 szklanki soczewicy
  • mięso do zupy (u mnie 500 g żeberek)
  • pęczek włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler i por
  • kilka ziemniaków
  • puszka pokrojonych pomidorów (400 ml)
  • cebula
  • 3 ząbki czosnki
  • łyżka oliwy
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka majeranku
  • pieprz
  • ewentualnie pieprz cayenne (jeśli nie macie małych dzieci)

Sposób przygotowania:

Gotuję zupę w dużym garnku, mam wtedy obiad na 2 dni. Zagotować 2,5 l wody dodać umyte mięso, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu. W między czasie posiekać cebulę i czosnek i przesmażyć na łyżce oliwy. Dodać do mięsa. Włoszczyznę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Ziemniaki również obrać, pokroić i wrzucić razem z soczewicą do garnka. Podgotować. Jak mięso i warzywa będą już miękkie, wrzucić pomidory i zagotować. Dodać przyprawy, osolić do smaku i gotowe.
Smacznego!!!