sobota, 27 czerwca 2015

Kruche rogaliki z dżemem

Kruche rogaliki z dżemem

Słoiki z dżemem truskawkowym piętrzą się na mojej półce w spiżarce, prosząc, zrób coś ze mnie, zrób, no więc niech wam będzie. Zrobię szybkie rogaliki kruche z dżemem truskawkowym, ale oczywiście można użyć każdego innego dżemu, konfitury, czy też powideł. Rogaliki wyszły pyszne, znikały jeden za drugim, dnia następnego piekłam następną porcję:)


Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g miękkiej margaryny
  • 1 jajko
  • dżem (u mnie dżem truskawkowy)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, pociętą na mniejsze kawałki margarynę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli potrzeba podsypujemy mąkę.
Ciasto wałkujemy na około 1 cm grubość, tworząc okrąg. Tniemy okrąg jak pizzę, każdy trójkąt smarujemy dżemem, zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!