czwartek, 4 czerwca 2015

Tarta z rabarbarem i budyniem

Tarta z rabarbarem i budyniem

Moja ulubiona...tarta...z rabarbarem, cały rok czekam z utęsknieniem na sezon rabarbarowy. Lekko słodka, lekko kwaskowa, przepyszna, rabarbar utopiony w budyniu, mało kruchego ciasta, a dużo rabarbaru...mniam. Ciasto mimo że nie jest podpiekane, jest idealnie kruche, niezakalcowe. Polecam, sezon rabarbarowy jest tak krótki...  :)

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 500 g rabarbaru
  • 1,5 szklanki mleka
  • budyń śmietankowy
  • 3 łyżki cukru
  • ewentualnie cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać miękkie masło i rozrabiać palcami tak długo, aż powstanie kruszonka. Dopiero wtedy dodać wodę i wyrobić szybko jednolite ciasto. Odłożyć ciasto na minimum 30 minut do lodówki.
W międzyczasie ugotować budyń z 1,5 szklanki mleka wg przepisu na opakowaniu. Jeśli budyń jest bez cukru, to należy dodać cukier. Budyń lekko ostudzić.
Rabarbar umyć, obrać, i pokroić na 1 cm kawałki.
Przygotować formę do tarty (u mnie średnica 30 cm)-wysmarować ją tłuszczem i obsypać mąką.
Wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować, bądź też rozprowadzić palcami w foremce. Uformować wyższe ranty. Na ciasto wylać budyń i dokładnie rozprowadzić. Na budyniu ułożyć rabarbar i posypać cukrem.
Piec około 45 min w 180 stopniach.
Całkowicie ostudzić, a najlepiej pozostawić na noc w lodówce.
Po upieczeniu posypać tartę cukrem pudrem.
Smacznego!!!