niedziela, 7 czerwca 2015

Sałatka z liści botwiny

Sałatka z liści botwiny

Połączyłam przyjemne z pożytecznym i przerywając w ogródku zbyt gęsto posiane buraki, wykorzystałam liście, do prostej sałatki, idealnej jako dodatek do głównego dania, na grilla, bądź też jako samodzielne danie. Sałatka wyszła niesamowicie aromatycznie, soczysta, polecam wszystkim, którzy nie próbowali jeszcze liści botwiny na surowo. Liście są przepyszne, kruche i delikatne w smaku.

Składniki:

  • pęczek botwiny
  • sałata masłowa (bądź też każda inna, lub nawet mieszanka sałat)
  • mały pęczek szczypiorku
  • mała cebula czerwona
  • 4-5 średnich pomidorów
  • puszka kukurydzy
  • 2 garście podprażonych ziaren słonecznika
  • sos winegret
  • ewentualnie kilka liści świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Botwinę dokładnie umyć, osuszyć, odciąć korzenie, Łodyżki pociąć na 1 cm kawałki, liście poszarpać, bądź też pokroić (nie za mocno-ja kroiłam liście dosłownie na pół). Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać. Szczypiorek drobno pociąć. Cebulę obrać i pociąć w drobne piórka, pomidory w ósemki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie warzywa przełożyć do miski posypać słonecznikiem pociętą bazylią, polać sosem winegret, dokładnie wymieszać i od razu podawać.
Smacznego!!!