środa, 10 czerwca 2015

Zapiekane roladki ze szpinakiem i fetą

Zapiekane roladki ze szpinakiem i fetą

Roladki ze szpinakiem zawsze robiłam w panierce i smażyłam na tłuszczu. Nie chciało mi się panierować, więc tylko lekko obsmażyłam bez panierki na patelni i wstawiłam je do piekarnika. Wyszło pysznie, soczyście i co najważniejsze szybko. Polecam gorąco.


Składniki:

  • 8 plastrów schabu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta
  • solidny pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab myjemy, suszymy, kroimy w plastry i lekko rozbijamy.
Każdy plaster solimy i pieprzymy.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju.
Szpinak myjemy, osuszamy i wrzucamy na patelnię z cebulą i czosnkiem, dodajemy pieprz i chwilę smażymy aż odparuje nadmiar wody.
Ser kroimy w kostkę.
Na plastrach rozkładamy po łyżce szpinaku a po środku sypiemy fetę. Zwijamy mocno w rulony. Można spiąć wykałaczkami, jeśli boicie się że roladki się rozpadną.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, i obsmażamy krótko mięso z każdej strony, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Smacznego!!!