poniedziałek, 15 czerwca 2015

Truskawkowa pokusa

Truskawkowa pokusa

Szaleństwo truskawkowego sezonu w pełni...W moim domu również:) Codziennie świeża dostawa truskawek i codziennie milion pomysłów co by tu zrobić...Najchętniej znikają podane w miseczce i posypane cukrem-takie uwielbia moja córka, a mi się zachciało galaretki z truskawką i tak powstał deser iście truskawkowy, bardziej truskawkowo już się nie da:) Łatwy i szybki w wykonaniu, jedyny minus tego deseru to czas oczekiwania - jak to na galaretkę przystało.

Składniki:

  • 5 galaretek truskawkowych
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • pół szklanki mleka zagęszczonego
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 30 dag truskawek

Sposób przygotowania:

Galaretki rozpuścić w 4 szklakach wody. Ostudzić.
Truskawki umyć, drobno pokroić, skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem i cukrem waniliowym i odstawić na chwilę, aby puściły sok. Następnie zagotować i zestawić z ognia.
1/3 galaretki wlać do przestudzonych truskawek.
W czym przygotujecie Wasz deser, zależy od Waszej fantazji. Może to być duża forma na babkę, może to być duża miska, bądź zwykła tortownica. Formę na deser należy wysmarować oliwą, lub opłukać zimną wodą, następnie wlać galaretkę bez owoców i wstawić ją do lodówki, by zastygła.
Śmietanę ubić z drugim cukrem waniliowym ( a kto lubi słodsze desery może odrobinę posłodzić śmietanę). 
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody i w zimnym mleku. Wymieszać żelatynę ze śmietaną i wylać na zastygłą galaretkę. Wstawić do lodówki by zastygła.
Na śmietanę wylewamy ostatnią warstwę-galaretkę z truskawkami i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Przed podaniem deser należy wytrząsnąć z formy i udekorować świeżymi truskawkami.
Smacznego!!!