piątek, 26 czerwca 2015

Sałatka z pora

Sałatka z pora

Sałatka o zdecydowanym smaku, choć nie tak ostra, jak pewnie przypuszczacie. Por został poskromiony wcześniejszym posoleniem, a jego intensywność została złamana jabłkiem oraz kukurydzą. Całość tworzy wyśmienitą sałatkę, którą z powodzeniem można podać na imprezę, bez obawy, że ktoś będzie zionął wydechem porowym:)

Składniki:

  • 2 białe części pora
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duże kwaskowe jabłko
  • puszka kukurydzy
  • 6 ogórków konserwowych
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Por pokroić w cienkie półplasterki, posolić i odstawić na jakąś godzinę. Po tym czasie zlać wodę, która wyciekła z pora, ewentualnie lekko odcisnąć z nadmiaru wody. 
Jajka, ogórki  pokroić w kostkę, Jabłko obrać, również pokroić w kosteczkę.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!!!