wtorek, 2 czerwca 2015

Kaszanka waflowa

Kaszanka waflowa

Bardzo prosta i smaczna rolada waflowa, wystarczy mieć zawsze w zapasie wafle tortowe, a pomysł na fajne co nieco do kawy już macie:)


Składniki:

  • opakowanie kwadratowych wafli tortowych
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • galaretka-kolor nieważny
  • 100 g herbatników
  • 1 szklanka cukru
  • dowolne bakalie około 150-200 g (u mnie rodzynki, ale mogą być też posiekane orzechy, skórka pomarańczowa-co kto lubi)

Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.

Z opakowania wafli odkładamy 2 całe wafle. Czyste ściereczki zwilżamy wodą i obkładamy odłożone wafle tak aby były całkowite przykryte z każdej strony. Zostawiamy je tak na około 20 minut, aby wafle zmiękły i dały się rolować.

Margarynę roztapiamy w rondelku, dodajemy szklankę cukru, mieszamy i pod koniec wsypujemy kakao, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Lekko studzimy.

Pozostałe wafle oraz herbatniki kruszymy, wrzucamy do miski dodajemy bakalie, mieszamy. Wlewamy margarynę z kakao, lekko stężałą galaretkę i dokładnie mieszamy.

Gotowy farsz wykładamy na 2 miękkie wafle i dokładnie rozprowadzamy po całości.

Zwijamy w 2 rolady, lekko dociskamy i formujemy, pozostawiamy na kilka godzin w spokoju aby rolady zesztywniały.
Smacznego!!!