piątek, 19 czerwca 2015

Truskawkowe na maślance

Truskawkowe na maślance

Zwykłe, ucierane ciasto z truskawkami i maślanką, a zapach w domu nieziemski....Delikatne, wilgotne, i tak baaaardzo truskawkowe, że już bardziej się nie da. Samo wykonanie zajmie Wam jakieś 5 minut, i niemal z tą samą prędkością zniknie z Waszego stołu, gdy tylko ostygnie.

Składniki:

  • szklanka maślanki
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
  • około 500 g truskawek
kruszonka:
  • 150 g mąki
  • 110 g cukru
  • 80 g masła

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta zmiksować. Blaszkę (u mnie 20x20) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki. Truskawki umyć, odszypułkować, i delikatnie pociąć (wystarczy na pół), wyłożyć na ciasto.
Składniki na kruszonkę wygnieść palcami, tak aby powstały grudki i obsypać truskawki.
Piec około 45-50 minut w 180 stopniach.
Smacznego!!!