wtorek, 23 czerwca 2015

Szwedzkie pulpeciki w sosie śmietanowym

Szwedzkie pulpeciki w sosie śmietanowym

Pracując dawno temu w Szwecji, często jadałam Köttbullar czyli takie małe mięsne pulpeciki. Jadałam nie dlatego że mi smakowały, ale dlatego, że było to szybkie i tanie danie, ławo dostępne w sklepie. Dziś po latach z sentymentem wracam do tych małych szwedzkich kuleczek, modyfikując je tak by smakowały i mnie i mojej rodzinie.


Składniki:

  • 500 g zmielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 6 łyżek bułki tartej
  • szklanka mleka
  • 1 jajo
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
  • olej do smażenia
sos:
  • 0,5 litra bulionu
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • pól łyżeczki gałki muszkatałowej
  • pieprz
  • sól
  • ewentualnie łyżka mąki do zagęszczenia

Sposób przygotowania:

Bułkę tartą zalać mlekiem, wymieszać i poczekać aż napęcznieje.
Cebulę posiekać, przesmażyć na łyżce oliwy na szklisto.
Jeśli nie posiadacie moździerza, czy też młynka do mielenia, wystarczy ziele angielskie i gożdziki przełożyć do woreczka foliowego, umieścić woreczek na desce i wytłuc tłuczkiem do mięsa.
Mięso wymieszać z cebulą, jajkiem, przyprawami, bułką z mlekiem i dobrze wyrobić dłońmi.
Przygotować sobie miskę z wodą, aby moczyć ręce przy wyrabianiu kulek. Mokrymi rękoma kulać małe pulpeciki i układać na suchej blaszce.
Podczas pieczenia wycieknie z kulek dużo tłuszczu.
Piec przez około 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Po tym czasie wyjąć blaszkę z piekarnika, popodważać delikatnie kulki i przesmażyć na patelni z każdej strony na rumiano.
Zagotować bulion, wlać śmietanę, dodać przyprawy. Gotować chwilę, by śmietana ładnie zgęstniała. Jeśli lubimy gęstsze sosy, zagęszczamy łyżką mąki rozrobioną w wodzie.
Do gotującego się sosu wkładamy przesmażone pulpeciki i jeszcze kilka minut gotujemy.
Smacznego!!!