niedziela, 14 czerwca 2015

Kasza gryczana z pomidorami i szpinakiem

Kasza gryczana z pomidorami i szpinakiem

Nie każdy lubi kaszę gryczaną, ale każdy wie jest bardzo zdrowa. Odpowiednio przyrządzona smakuje nawet tym najbardziej wymagającym. Dzisiaj propozycja bezmięsna, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić do kaszy kawałki kurczaka, czy boczku. I mięsożerca będzie zadowolony. Danie to smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego też polecam zrobić zawsze więcej, zapakować do pojemniczka i można z powodzeniem brać do pracy. A jeśli ugotujemy kaszę dzień wcześniej, wystarczy kilka minut dnia następnego i mamy przepyszny obiad, bądź też kolację.


Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek szpinaku
  • łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • około 60 dag sera feta

Sposób przygotowania:

Ugotować kaszę gryczaną, ostudzić.
Na suchą patelnię wrzucić słonecznik i delikatnie uprażyć, następnie dolać oliwę po pomidorach, wrzucić posiekaną cebulę i na końcu pocięty czosnek. 
Dodać zimną kaszę, pocięte pomidory, oregano, pieprz i delikatnie posolić. Krótko przesmażyć. 
Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i umyte i osuszone liście szpinaku. Smażyć tylko do momentu, kiedy szpinak zmięknie i od razu zdjąć z palnika. Nałożyć na talerze i posypać po wierzchu pociętą w kosteczkę fetą.
Smacznego!!!