poniedziałek, 22 czerwca 2015

Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy...dzisiaj na obiad na moim stole zagościły knedle z truskawkami, polane śmietaną i tartą bułką z masłem i oczywiście posypane cukrem. Propozycje podania mogą być różne, jedni wolą z samym cukrem, inni tylko z tartą bułką z masłem, u mnie wszystko razem :) jak szaleć to szaleć. Z podanej porcji wyszło około 50 kulek, takich na raz do buzi :) Knedle z truskawkami mają to do siebie, że uwielbiają tryskać sokiem z truskawek, wszystko wokół jest zawsze upaćkane na czerwono, obrus, bluzka i sama buzia oczywiście. Zrobiłam więc, knedle które z powodzeniem zmieszczą się w dorosłej buzi na raz, i zaoszczędzą prania i przebierania:)

Składniki:

  • pół kilo ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
  •  około 2 szklanek mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • truskawki (u mnie wyszło 50 sztuk)

Sposób przygotowania:

Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, lub zmielić w maszynce do mięsa.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli potrzeba podsypujemy mąką. Ilość zużytej mąki zależy wszystko od kleistości ziemniaków. 
Ciasto rozwałkować na 0,5 cm grubości placek. Wykrawać szklanką, bądź czymś większym jeśli chcemy duże knedle, kółka. Na kółka nakładać po jednej truskawce, zagnieść końce ciasta i wykulać dłońmi kulki.
Zagotować w garnku wodę, osolić. Wrzucać partiami knedle. Przemieszać łyżką po wrzuceniu, aby nie przywarły do dna garnka. Poczekać, aż wypłyną na wierzch i gotować jeszcze 2 minuty.
Odcedzić. 
Polać śmietaną, posypać cukrem, bądź też przysmażoną bułką tartą na masełku.
Smacznego!!!