piątek, 5 czerwca 2015

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Dokonując z samego rana inspekcji w moim ogródku, zorientowałam się że czas na chłodnik:) buraczki, koper, rzodkiewka i szczypiorek pięknie obrodziły, a że zapowiadał się upał, szybko pozbierałam co trzeba i zabrałam się za przyrządzenie pysznej, zdrowej i szybkiej zupy na zimno, w sam raz na ochłodzenie ciała i duszy:)

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek kopru
  • długi ogórek 
  • sok z połowy cytryny
  • 1 l maślanki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól 
  • pieprz
  • ugotowane jajka (1 jajko na 1 osobę)

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Odciąć korzenie buraczków, drobno pokroić i wrzucić do gotującej się wody. Wody ma być tyle by tylko przykryły buraczki. Chwilę pogotować. W między czasie posiekać liście i łodyżki botwinki i wrzucić do gotujących się buraczków. Ugotować do miękkości. Całość wystudzić.
Rzodkiewkę i obranego ogórka zetrzeć na tarce warzywnej, szczypiorek i koperek drobno posiekać.
Ostudzoną botwinę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodać wszystkie warzywa i wlać maślankę, wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum godzinę, aby zupa przeszła wszystkimi smakami.
Podawać na zimno z ugotowanym jajkiem.
Smacznego!!!