sobota, 6 czerwca 2015

Sos winegret

Sos winegret

Sos winegret możecie dodawać do wszelakich sałat, szpinaku, roszponki czy też rukoli, wzbogaci ich smak i walory i nada im nowy wyraz. Jest to najprostszy i najbardziej popularny sos, ma wiele wariantów, a dzisiaj podaję jeden z nich. Słodko kwaśny, bardzo intensywny, z odrobiną słonej nuty...

Składniki:

  • łyżka musztardy sarepskiej (bądź innej ostrej)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1-2 łyżki wody
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Do słoiczka wkładamy musztardę, oliwę i ocet, zamykamy słoiczek i intensywnie mieszamy. Następnie dolewamy wodę, łyżkę lub dwie-sos musi być dość gęsty, solimy i pieprzymy do smaku i znowu intensywnie mieszamy. Taki sos w słoiczku możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Sałatkę polewamy nim bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego!!!