środa, 24 czerwca 2015

Sernik miętowo-czekoladowy

Sernik miętowo-czekoladowy

Mięta rozpanoszyła się w moim ogrodzie...jest wszędzie:) nie walczę z nią ale regularnie ścinam i szukam nowych pomysłów na jej wykorzystanie. Codziennie ścinam z rana kilka gałązek i przygotowuje pyszną orzeźwiająca herbatę. A wczoraj ścięłam solidny pęczek i upiekłam sernik miętowy z czekoladową nutą, na herbatnikowym, spodzie. Wyszło super. Piekłam w kąpieli wodnej, przez co sernik nie urósł i nie opadł, więc był idealnie płaski, gotowy na przyozdobienie. Polecam zwłaszcza do kawy w upalne dni. 


Składniki:

na spód:
  • 200 g herbatników petit
  • 100 g masła
  • 1 łyżka kakao
masa serowa:
  • 500 g zmielonego sera białego
  • 400 ml śmietany 30%
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • solidny pęczek mięty (użyłam samych listków, ale jeśli ktoś ma młodą miętę mogą być listki z łodygami, w sumie wyszło mi 100 g)
  • ewentualnie 50 ml likieru miętowego lub odrobina zielonego barwinka (dałam likier, ale na przyszłość dam również barwnik, by kolor był bardziej intensywny)
polewa:
  • 50 ml śmietany 30%
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3-4 kostki białej czekolady
  • odrobina barwnika (dosłownie okruszek na wykałaczce)

Sposób przygotowania:

Herbatniki mielimy. dodajemy kakao, mieszamy i wlewamy rozpuszczone, ciepłe masło. Mieszamy. Spód musi mieć konsystencję mokrego piasku.
Tortownicę (u mnie średnica 26 cm) smarujemy tłuszczem, i obsypujemy mąką. Tortownicę obwiązujemy 2 razy folią spożywczą - będziemy piec w kąpieli wodnej, więc lepiej zabezpieczyć nasze ciasto. Masę herbatnikową wykładamy spód tortownicy, wyrównując i dociskając palcami. Wstawiamy do lodówki.
Miętę myjemy, osuszamy, obrywamy listki, lub tniemy na mniejsze kawałki.
Śmietanę doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy ogień. Wsypujemy do śmietany miętę, mieszamy i przykrywamy, aby powstał nam napar. Gdy śmietana całkowicie wystygnie, przecedzamy śmietanę, miętę dobrze odciskamy w dłoniach i wyrzucamy.
Jajka i żółtko miksujemy z cukrem na puszystą białą masę. Dodajemy ser i krótko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, miętową śmietanę, sok z cytryny, likier i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia się wszystkich składników.
Masę wylewamy na herbatnikowy spód.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Pieczemy w kąpieli wodnej.
Tortownicę umieszczamy na większej blaszce wypełnionej do połowy wysokości tortownicy wrzącą wodą.
Pieczemy około 1,5 godziny.
Studzimy.Najlepiej pozostawić sernik na całą noc w spokoju. 
Przygotowujemy polewę. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. Wrzucamy posiekaną gorzką czekoladę i delikatnie co jakiś czas mieszamy. Polewamy sernik.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy odrobinę zielonego barwinka i robimy esy floresy na ciemnej polewie. Zostawiamy do zastygnięcia polewy.
Smacznego!!!