środa, 17 czerwca 2015

Udziec indyka w warzywach

Udziec indyka w warzywach

Piękna pogoda za oknem nie zachęca do spędzania czasu przy garach. Ale obiad przecież zrobić trzeba...Wrzuciłam więc ziemniaki, mrożone warzywa i mięso na blachę i do piekarnika. Wyszło szybko, sprawnie i bardzo aromatycznie. Indyk soczysty, warzywa miękkie i nasączone przyprawami i ziołami. A jak zostanie Wam indyka, to zimny można pokroić na kanapkę. Też będzie pysznie.

Składniki:

  • udziec z indyka (u mnie około 1,2 kg)
  • kg ziemniaków
  • 0,5 kg mrożonych warzyw ( u mnie kalafior, brokuł, marchew)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka curry
  • świeże zioła (u mnie majeranek, bazylia, rozmaryn)
  • olej

Sposób przygotowania:

Udziec umyć, osuszyć, wyciąć kość- po upieczeniu będzie łatwiej kroić w plastry. Oprószyć solą i pieprzem obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Ziemniaki obrać, pokroić w półplasterki.
Czosnek pokroić w kosteczkę, lub przecisnąć przez praskę.
Wszystkie warzywa przełożyć na dużą blaszkę, wlać kilka łyżek oliwy, posolić, dodać zioła, przyprawy i dokładnie wszystko wymieszać, by olej pokrył wszystkie warzywa.
Na środek blaszki przełożyć udziec.
Piec około godziny w 180 stopniach, co jakiś czas wyjąć blaszkę i przemieszać wszystkie warzywa, a mięso przewrócić.
Smacznego!!!