sobota, 13 czerwca 2015

Gulasz z warzywami

Gulasz z warzywami

Cała moja rodzina uwielbia mięso w sosie, podane z ziemniaczkami i surówką. Bardzo mnie to cieszy, gdyż takie dania robi się błyskawicznie, nie są pracochłonne, można kombinować do woli, a zawsze wychodzi:) Dzisiaj u mnie na stole zagościł gulasz z łopatki wieprzowej, z marchewką i cukinią. Proste, bardzo aromatyczne danie, i co najważniejsze mam obiad na 2 dni.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 4 marchewki
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 l bulionu
  • pół łyżeczki papryki czerwonej wędzonej
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka tymianku
  • sól
  • 4 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Łopatkę umyć, osuszyć i pociąć w drobne kawałki.
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Cukinię i marchew obrać, zetrzeć na tarce warzywnej.
Mięso obsmażyć szybko na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do większego rondla.
Na tej samej patelni zeszklić cebulkę, dodać marchew, cukinię, i na końcu czosnek, lekko usmażyć.
Zawartość patelni przełożyć do rondla z mięsem, wlać bulion, dodać wszystkie przyprawy oprócz soli. Dusić pod przykryciem około godziny, pod koniec zdjąć pokrywkę, i gotować jeszcze chwilkę, aby sos nam się delikatnie zredukował. Dosolić do smaku.
Rozgotowana cukinia zagęszcza nam fantastycznie sos, dlatego nie trzeba używać mąki.
Smacznego!!!