piątek, 26 czerwca 2015

Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

Sezon truskawkowy w pełni, czas pomyśleć o uzupełnieniu mojej spiżarki w kilka słoiczków dżemu truskawkowego. Kilka zrobiłam dzisiaj, i jeszcze kilka zrobię w najbliższym czasie, bo co jak co, ale dżem z truskawek zawsze pierwszy znika z półki. Uwielbia go moja córka, najchętniej podjada łyżeczką ze słoiczka:) W zimie będzie jak znalazł, czy to do tostów, naleśników, rogalików i do czego tylko dusza zapragnie...
Do dzieła...



Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 0,5 kg cukru
  • sok z 2 dużych cytryn

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyć, odszypułkować, pociąć na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka. Oczywiście, kto nie lubi kawałków owoców w dżemie, może wszystko zmiksować na papkę.
  2. Truskawki zasypać cukrem, polać sokiem z cytryny, wszystko wymieszać i odstawić na jakieś 2 godziny, aby truskawki puściły sok.
  3. Garnek stawiam na ogniu. Od momentu zagotowania, zmniejszam ogień do minimum, dżem musi delikatnie pyrkać.
  4. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, do momentu aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Trudno określić dokładnie czas, gdyż różne są odmiany truskawek o różnej zawartości wody. Gotowałam około 1,5. Oczywiście jeśli chcecie uzyskać twardszy dżem gotujecie dłużej.
  5. Gorący dżem nakładamy do czystych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
  6. Smacznego!!!