środa, 11 listopada 2015

Sernik jabłkowo-cynamonowy

Sernik jabłkowo-cynamonowy

Jesień w pełni. Co raz częściej sięgamy po rozgrzewające herbaty z miodem, imbirem czy cynamonem. Dla mnie przyprawy korzenne kojarzą mi się ewidentnie z późną jesienią, zimą, a najbardziej ze Świętami Bożego Narodzenia. Pierniki pachnące gożdzikami i cynamonem, miodowniki, orzechowce. Myślami już wybiegam do świątecznych pierniczków....Eh, tak się rozmarzyłam, a to wszystko przez moją pięcioletnią córkę. Kiedy zagniatałam kruche ciasto cynamonowe na sernik, córka co rusz podkradała mi surowego ciasta z cynamonem i zaglądała do szuflad w poszukiwaniu foremek do wykrajania pierniczków. Bardzo spodobało jej się robienie  pierniczków sprzed roku:) Nie mogłam jej przetłumaczyć, że to nie jest ciasto na pierniki a tylko na sernik z jabłkami. Była bardzo zawiedziona.  
Za to sernik z jabłkami wyszedł przepyszny. Ciasto bardzo cynamonowe, lekko kwaskowe, wilgotne, wprost idealne do kawy w jesienny, zimny i deszczowy dzień. Kawa i kawałkiem takiego ciacha rozgrzeje nasze dusze i ciała:)



Składniki:

kruchy cynamonowy spód:
  • 160 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 100 g margaryny
  • 2 żółtka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
masa jabłkowa:
  • 4-5 średnich jabłek (waga po obraniu około 400g)
  • sok z połowy cytryny (chyba że macie bardzo słodkie jabłka to sok z całej cytryny)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • łyżeczka cynamonu
masa sernikowa:
  • 500 g sera z wiaderka
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cynamon przesiać. Wymieszać. Dodać sól, margarynę i żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wsadzić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie tortownicę (u mnie 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć 3/4 ciasta z lodówki, wyrównać. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Ostudzić.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Przełożyć do rondla, dodać sok z cytryny, masło i cukier i kilka minut posmażyć. Na koniec dodać budyń i cynamon, wymieszać i zagotować. Odstawić do wystygnięcia.

Ser zmiksować z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia i budyniem. Na koniec dodać po jednym jajku, po każdym, krótko zimiksować. 

Na zimne podpieczone ciasto wykładamy zimną masę jabłkową, na jabłka wykładamy masę serową i wszystko przykrywamy pozostałym starkowanym ciastem.
Całość pieczemy w 170 stopniach przez 60-90 minut. Stan wypieczenia sernika sprawdzamy patyczkiem.
Sernik w piekarniku urośnie. Po upieczeniu opadnie na płasko.
Wystudzić w uchylonym otwartym piekarniku. 
Najlepiej na noc sernik umieścić w lodówce.
Smacznego!!!