poniedziałek, 23 listopada 2015

Sałatka z rukolą, granatem, fetą i pomidorami

Sałatka z rukolą, granatem, fetą i pomidorami

To już kolejna propozycja sałatki z rukolą. Tym razem podana została z granatem, którego słodycz świetnie harmonizowała ze słoną fetą. Sałatkę można posypać orzechami włoskimi lub prażonymi ziarnami słonecznika. Wszystko zostało polane delikatnym sosem na bazie musztardy i miodu. Prosto, delikatnie i szybko.


Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 1 granat
  • garść podprażonych ziaren słonecznika
  • 100 g fety
  • 2-3 pomidory
sos:
  • łyżka ostrej musztardy
  • łyżka octu winnego
  • łyżka miodu
  • 2-3 łyżki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
Rukolę umyć i osuszyć. Pomidory pokroić w ósemki, fetę w kostkę. Wyłuszczyć ziarna granatu. Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
Składniki sosu wymieszać energicznie w zamkniętym słoiczku. Polać sałatkę i od razu podawać.
Smacznego!!!