niedziela, 22 listopada 2015

Babka Zebra

Babka Zebra

Placek Zebra to klasyk. Uwielbiam do niego wracać, bo jest prosty, smaczny, pięknie wygląda i sprawia uśmiech na twarzyczce mojej córki:) Nie ma co się rozpisywać na temat smaku. Po prostu jest to babka waniliowo - kakaowa. Wilgotna i tyle w temacie. Jedna z lepszych jaką piekłam.


Składniki:

  • 5 jajek
  • szklanka oleju
  • 3/4 szklanki białej oranżady (tym razem użyłam czerwonej i też się udało)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki mąki do jasnego ciasta

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej ciągle ubijając, ale już na mniejszych obrotach. Następnie wlać małym strumieniem olej i dalej miksować. Dodać aromat, oranżadę, zmiksować. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej części mąkę. Wymieszać. Tortownicę (u mnie 26 cm) wysmarować margaryną i obsypać mąką. 
Wlewać na środek tortownicy po 3 łyżki ciasta na przemian, raz ciemne raz jasne aż do wyczerpania ciast. Czynność tę wykonywać dość szybko- nie czekajcie aż całe ciasto zejdzie z łyżki.
Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut - do suchcego patyczka.
Smacznego!!!